Huuhkajien tiedotustilaisuus siirrettiin vain pari tuntia ennen sen pitämistä tiistaina. Suomen Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande kertoi MTV:lle, että oli vielä liikaa liikkuvia osia sen suhteen, mitä olisi pystytty varmuudella kertomaan. Casagrande on täysin oikeassa: liikkuvia osia olisivat olleet mm. se, missä ottelu Walesia vastaan pelataan ja millaiseksi Huuhkajien pelaajalista muodostuu. Siis aika merkittäviä liikkuvia osia, joten siirto varsin perusteltu.

Kysymys on siitä, saako Suomi erikoisluvan karanteenikysymyksessä pelaajien tulemiseen maahan ilman Suomen Euroopan mittakaavassa huippukireää karanteenilinjaa. Perustelut erikoisluvalle löytyvät UEFAn julkaisemasta ”Return to play” -protokollasta, jonka kuka vain voi käydä lukaisemassa UEFAn sivuilta osoitteesta https://www.uefa.com/insideuefa/about-uefa/news/0260-100e86100861-0f897cbeff8f-1000–uefa-return-to-play-protocol/?iv=true. Aikaa kannattaa varata, sillä dokumentti on varsin pitkä ja hyvin perusteellinen.

Tähän lisätään päälle vielä tietyt omat tulkinnat, jotka tiettävästi ovat Suomen osalta otettu todella vakavasti. Kun pelaaja liittyy kuplaan – eli tässä tapauksessa maajoukkueen mukaan – hänellä täytyy olla tuore negatiivinen testitulos. Ennen negatiivisen testitulosta, ei joukkueen mukaan voi liittyä. Kun pelaaja on tullut kuplan sisään, kaikki perustekeminen ulkopuolisten henkilöiden kanssa päättyy: pelaaja ei voi varsinaisesti lähteä majapaikasta, tavata perhettään, tavata ystäviään tai käydä kotona. Majapaikassa pelaajat asuvat yhden hengen huoneissa ja alueilla, joissa ei ole muita ihmisiä. Hotelliin tullaan sisään ja mennään ulos omia, yksityisiä reittejä. Maskipakko on myös varsin laaja. Joukkue käyttää vain tiettyjä, pelkästään joukkueen käyttöön varattuja tiloja, esimerkiksi ruokailuihin ja palavereihin. Hotellihenkilökuntaa ei näissä tiloissa saa samaan aikaan joukkueen kanssa olla. Kontakteja kuplan ulkomaailmaan ei ole siis vähennetty – ne on poistettu kokonaan. Alkuperäisen suunnitelman mukaan joukkue siirtyy Helsingistä Wales -ottelun jälkeen Irlantiin charter-koneella, jossa on vain joukkueen testattuja jäseniä, ei ulkopuolisia ihmisiä. Sama kuljetuksissa hotellin ja harjoituskentän sekä ottelustadionin välillä. Ottelustadionille mennään mahdollisimman myöhään ja poistutaan mahdollisimman nopeasti. Pelaajat ovat alueilla, joissa on vain sellaisia muita ihmisiä, joilla on tuore negatiivinen korotestitehtynä.

Useimmissa Euroopan maissa ei Suomen kaltaista ongelmaa ole. Maissa, joissa on jotakuinkin yhtä tiukat karanteeniohjeet, on hyväksytty se, että kupla siirtyy paikasta toiseen ja se, että sääntöjä noudatetaan täysin. Jos joukkueen säännöstöä tarkistelee, se poikkeaa varsin paljon siitä, miten normaali elämä tällä hetkellä esimerkiksi Suomessa sujuu. Voisi jopa sanoa, että joukkueen pelaajat ovat jotakuinkin koronatartuntojen näkökulmasta yhdessä koko maan turvallisimmista ympäristöistä – he ovat tekemisissä vain ihmisten kanssa, joilla on tuore negatiivinen koronatesti tehtynä. Joukkueen ollessa yhdessä testejä tehdään yhteensä vähintään kolme kappaletta.

Islannin kanta on Suomen tapaan lähtökohtaisesti tiukka, mutta tietojen mukaan muualla Euroopassa on hyväksytty UEFAn protokolla tarpeeksi tiukaksi siten, että maasta toiseen saa liikkua, ilman karanteeniseuraamuksia. Esimerkiksi Suomi saa matkustaa Irlantiin ilman ongelmia, ongelmat syntyisivät, kun mahdolliset kotimaassa pelaavat pelaajat palaavat Suomeen. Tällöin ilman poikkeuslupaa olisi edessä 14 päivän karanteeni. Tietysti se, ellei poikkeuslupaa tule, tarkoittaa, ettei Suomi pelaa Walesia vastaan lainkaan Suomessa. Wales ei saisi Suomeen tulla (siis ilman karanteenia) eikä myöskään osa ulkomailla pelaavista pelaajista. Poikkeuslupa ei siis kuitenkaan tarkoittaisi millään tavoin sitä, etteikö jokaisen pelaajan ja joukkueen taustan jäsenen täytyisi sitoutua tiukkaan kupla-säännöstön noudattamiseen.